Het bierverhaal

Het verhaal achter Moringabier Blond van Gabri-EL Academie

Waarom (niet)?

Moringabladeren, vooral de nerven ervan, hebben een licht bittere smaak. Dat is een pluspunt voor het verwerken in bier. Bovendien kan het moringaproject van dochter Jolien en schoonzoon Confi in Zuid-Afrika altijd een extra centje gebruiken voor het aanleggen van waterputten en het huisvesten van kwetsbare vrouwen.
Een bier dus met moringa uit het zuiden, ten voordele van het zuiden. Waarom niet?
Aangezien ik van het bestaan afwist van een moringabier in Zwitserland en van meerdere Afrikaanse bieren, wou ik dit absoluut ook hier in België introduceren. Een Belgische versie (en liefst ook meerdere) zou er komen! Maar hoe begin je daaraan als je weinig of niets van brouwen kent?


Foto Zwitsers moringabier foto moringablad

Brouwerij De Graal uit Brakel bleek een uitstekende keuze.

Wim is van opleiding doctor in de farmacie, maar hij heeft van zijn hobby een beroep gemaakt. Naast de eigen bieren die hij brouwt, is zijn specialiteit bier maken op maat van de klant, ook in kleine oplage. Vanaf 1000 liter of 3000 flesjes kan je bij hem terecht. Meer dan 80 % van zijn tijd gaat naar het ontwikkelen van nieuwe bieren of op maat van de klant gebrouwen recepten.
Foto1000 liter 122 bakken
Foto de graal

Een eerste test

We vroegen Wim of hij bij één van zijn eigen standaardbieren 10 gram moringa per liter wilde toevoegen. In maart was het zover: met 5 Vlamingen en mijn Afrikaanse schoonzoon Confi (moringakweker) konden we in Brakel de 1% moringaversie gaan proeven en vergelijken met de standaard X. Geloof het of niet: de Vlamingen vonden 1% moringapoeder in 6,5 % alcohol veel te ‘straf’, in die zin dat de moringa te veel op de voorgrond kwam. Voor mijn schoonzoon was het bijlange na ‘ not spicy enough ‘. Gezien we hier in Vlaanderen toch minder pikant eten of drinken dan in Afrika, opteerden we uiteindelijk voor 5 gram poeder per liter bier. Als Confi het zo wil, kan hij er voor zichzelf nog altijd een lepeltje poeder aan toevoegen….
Foto met Confi

Foodpairing

Naast het bier is er ook de moringachocolade en de moringakaas. Deze laatste kan perfect samen met het bier gedegusteerd worden. Kaashandel Epoisses biedt deze mogelijkheid aan tijdens 10 degustatieavonden. Veronique heeft ook een heerlijk kaascrackertje met moringa ontwikkeld voor bij de aperitief.
Foto kaasschotels

De eerste festivals

De eerste openbare test was op het bierfestival in Vleteren.
Hoewel we geen brouwers zijn, kregen we toch een gratis staanplaats tussen de vele Vlaamse en buitenlandse brouwers, als ‘vertegenwoordiger van De Graal’. Meer dan 100 proevers-zonder-één-negatieve-opmerking later, keerden we tevreden naar huis terug.

Foto bierfestival affiche bierfestival reuzen bierfeest

Ondertussen is ons bier ook gesmaakt op het U-nite festival in het Leuvense, het bierfestival van de Bierproevers Limburg in Bree, in Diest en “onder ’t schuim” in Geel.

De eerste winkels en cafés

Omwille van de hoge verzendkosten (18 kg per karton) en de breekbaarheid van de flessen kan je het bier niet online bestellen, maar vind je hieronder de plaatsen waar je het kunt proeven (voor zover de coronamaatregelen dat toelaten ) en/of aankopen.

Ieper
• de Papaver bio – St Jacobstraat 12 – 14
• Gabriel Academie – Eiland 4
• Kaffee Bazaar biercafé – Boomgaardstraat 9
• Chez Marie – Neermarkt 6

Alveringem
• Lindsay’s supermarkt – Putstraat 45

Ardooie
• Delicatessen Nicole – Stationsstraat 120

Geluwe
• Smiske – Wervikstraat 25

Houthulst
• ‘t Fazantenhof – Groenebosdreef 7

Kortrijk
• Aalbeke ‘t Hof Verbrugge – Knokstraat 1

Passendale
• de Vredestuin – Canadastraat 47

Wervik
• Epoisses – Steenakker 25

Zonnebeke

  • ’t Wynkeltje – Nonnebossenstraat 24

De prijzen en het goede doel

(Verkoopprijzen incl. btw incl. leeggoed)
1 flesje à 3 euro
6 flesjes à 15 euro (= 2,5 per flesje)
1 karton (24 flesjes) à 50 euro (= 2,083 per flesje)

6 kartons + 1 gratis 300 euro (= 1,786 per flesje)
12 kartons + 3 gratis 600 euro (= 1,666 per flesje)

Het leeggoed kan je inwisselen in het grootwarenhuis aan 0.1 euro per flesje. We hebben dit zelf al meerdere keren gedaan zonder problemen. Het karton is weg te werpen of te bewaren als goede souvenir.

Van elk los flesje gaat 1 euro naar Zuid-Afrika.
Van elke set van 6 gaat 5 euro naar ZA.
Van elke betaalde bak gaat 10 euro naar ZA (bv 6 bakken +1 gratis = 60 euro naar ZA).

De eerste promotoren

Een speciaal woordje van dank aan de eerste promotoren van ons moringa-bier-project.
Matthias V bracht ons indirect in contact met Frank van T uit Olen. Frank is een enthousiast promotor in Antwerpen en Limburg.

foto met Frank en Mario

Wil je deze boodschap ook helpen verspreiden? Ken je kandidaat afnemers, bierfestivals, cafés of restaurants die bier-met-een-verhaal smaken, neem dan contact op via het contactformulier.

Een uniek Belgisch bier met zuiderse toets, sponsort proper water in het zuiden!

bier met moringa
Bier met moringa